Lipjani në dy pulla postare

Prishtinë, 09 mars 2022-

Filatelia e Postës së Kosovës, ka lëshuar sot në qarkullim dy pulla postare të titulluara  ”Qytetet e Kosovës – Lipjani”.

Përmes pamjeve të këtyre pullave postare prezantohet qyteti i Lipjanit, i cili shtrihet në pjesën qendrore të Republikës së Kosovës. Në afërsi prej 10 km në verilindje ka qytetin antik të Ulpianës.

Lipjani në periudhën romake ishte kryesisht një vendbanim i vogël që njihej me emrin Ulpiana, më vonë është vërtetuar edhe me zbulimet e gërmadhave të vendbanimeve të antikës së vjetër dhe të periudhës bizantine në Lipjanin e sotëm.

Monumenti më i rëndësishëm natyror në komunë është Shpella e Mermertë e Gadimes, e cila tashmë është pikë joshëse e turizmit. Përmes territorit të komunës rrjedh lumi Sitnica, përgjatë të cilit shtrihen sipërfaqet më të pëlleshme bujqësore, të përshtatshme për prodhimtari bujqësore intensive.

Zona malore e komunës shquhet me potencial të madh të turizmit të bazuar në natyrë, si: rezervati “Blinaja”, bukuritë e peizazheve Shalë-Kleçkë dhe vargmalet e Zhegovcit.

Posta e Kosovës edhe në të ardhmen do të vazhdojë promovimin e vlerave dhe bukurive që ka shteti i Kosovës, përmes imazheve të pullave postare.