Pulla postare “Pëllumbi ilir (Columba ilyrica)” 

Nga sot, Filatelia e Postës së Kosovës, lëshon në qarkullim të rregullt postar emisionin e rregullt të pullës postare të titulluar “Pëllumbi ilir (Columba ilyrica)”.

Pëllumbi ilir (Columba ilyrica, Archangel, Gimpel) është një ndër pëllumbat më të lashtë të Evropës. Qysh në kohët e lashta është kultivuar në të gjithë territorin e Ilirisë. Pamja e tij e bukur e veçon. Ai njihet edhe për pamjen metalike të pendëve të tij.

Thuhet se së bashku me varietetet tjera të pëllumbave edhe Pëllumbi ilir, janë pasardhës nga pëllumbi shkëmbor. Mbahet si racë zbukuruese ose luksoze e vlerësuar për pamjen e tij të pazakontë. Janë të vegjël, me peshë rreth 340 gr., kanë këmbë të papërsosura dhe sy portokalli të errët.

Posta e Kosovës, përmes kësaj pulle postare me pamje të Pëllumbit ilir, prezanton me krenari para botës bukuritë natyrore të faunës së vendit tonë, si dhe promovon Republikën e Kosovës.